Създадоха чип, който обработва един терабит в секунда 02.03 | 14:29

Уникалният капацитет е постигнат благодарение на интегриран фотонен чип на Infinera

От Георги Георгиев

За да се справят със стремглаво нарастващия световен интернет трафик (от 50 процента годишно), телекомуникационните компании трябва да могат по един изгоден начин да увеличат капацитета на мрежите си, като по същото време адаптират новите по-ефективни технологии за контрол върху данните, пише PhysOrg.

През последното десетилетие калифорнийската компания Infinera Corp. е пионерът в създаването и производството на фотонни интегрирани кръгове (PICs), чиято цел е да посрещнат нарастващия трафик. Тази технология е позволила на изследователите на компанията да постигнат скорости от пренос на данни от един трилион бита в секунда (1 терабит) през един единствен интегриран чип от индиев фосфид.

"Традиционните базирани на транспондерите системни архитектури са негъвкави, скъпи и времеемки за ъпгрейд", казва д-р Радхакришнан Нагарайан, изследовател в Infinera. "Нашият PIC подход ни позволява създаването на по-мощни, гъвкави и сигурни оптическите мрежи, които по същото време са по-малки, евтини и използващи по-малко енергия", допълва той.

Най-новият PIC чип на Infinera е в основата на 10 канален приемник, като всеки канал оперира с данни от порядъка на 100 гигабита в секунда. Това е първият индустриално постигнат капацитет от един терабит в единичен фотонен интегриран чип.

Устройството съдържа повече от 150 оптични компонента, като лазери и оптични шумозаглушители, както и 40 балансирани фотодетекторни двойки тип излъчвател/приемник. Всичко това е интегрирано в чип, по-малък от човешки нокът.

От Infinera очакват новите PIC чипове с капацитет от един терабит в секудна или повече да излязат на пазара в следващите няколко години. Компанията обяви, че 500 гигабитови фотонни чипове ще бъдат на пазара до 2012 г. Нейните 100 гигабитовите варианти вече широко разпространени в далекосъобщителните и градски мрежи по света.

Водещи

Най-четени