Съосновател на Facebook се отказа от американското си гражданство заради данъците 12.05 | 15:26

30-годишният милиардер е вече гражданин на Сингапур

От Виолета Малинкова

Милиардерът съосновател на Facebook – Едуардо Саверин, се отказа от американското си гражданство преди осъществяването на първичното публично предлагане (IPO) на социалната мрежа, което я оценява на 96 милиарда долара. 

Саверин вече е гражданин на Сингапур– ход, който може значително да редуцира данъците му, съобщи Bloomberg.

Пазарната стойност на Facebook предстои да нарасне с около 11,8 милиарда долара след излизането на борсата. Така социалната мрежа ще се превърне в най-голямата интернет компания в историята.

По данни на сайта whoownsfacebook.com, делът на Едуардо Саверин възлиза на 4% от предприятието, макар и неговата собственост не е изброен в регулаторните регистри на социалната мрежа. В края на предложеното IPO пазарната капитализация на тези 4% ще струват 3,84 милиарда долара. 

30-годишният милиардер се присъедини към растящия брой хора, отказали се от американското си гражданство в навечерието на възможно увеличаване на данъчните ставки за най-печелившите компании.

Роденият в Бразилия Саверин е един от няколкото души, помогнали на Марк Цукерберг да започне изграждането на Facebook в общежитията на Харвардския университет. Сега той е на път да стане собственик на милиарди долари след публичното предлагане на компанията.

Едуард Клайнбард – професор по данъчно право в Университета на Южна Калифорния, Лос Анджелис, изказа мнението си по случая. Според него този ход е напълно основателен и в същото време неблагодарен към страната, предоставила толкова възможности.

По негови думи Едуард Саверин се е възползвал от американското си образование, от контактите, направени в Хардвард и най-вече от извънредната откритост и гъвкавост на икономиката на САЩ, която насърчава стартиращите предприятия да се развиват.

Името на Саверин е една малка част от цял списък с хора, избрали да се откажат от гражданство си, публикуван от Вътрешната служба по приходите. Според Том Гудман, говорител на Саверин, обаче решението на Едуардо било взето още "около септември" 2011 година и няма общо с излизането на борсата на Facebook.

Водещи

Най-четени