Съоснователят на Yahoo Джери Янг се оттегля* 18.01 | 08:44

Янг не посочва конкретни причини за оставката си

От Кремена Бедерева

Съоснователят на Yahoo Джери Янг се оттегля от управителния съвет и всички други позиции в интернет компанията.

Изненадващото оттегляне на Янг става едва две седмици, след като Yahoo назначи за изпълнителен директор бившия шеф на компанията за разплащания по интернет PayPal Скот Томсън.

Янг е в управителния съвет на Yahoo от създаването на компанията през 1995 г.

Той не посочи конкретни причини за оставката си. Единственият коментар от негова страна е, че е "настъпило време да отдаде дължимото на други интереси".

От ръководството на Yahoo уточняват, че Янг е взел самостоятелно решението си да напусне компанията. Съоснователят на интернет компанията се оттегля и от борда на директорите на китайската Alibaba Group и на японският клон на Yahoo.

В момента Yahoo се опитва да продаде своите акции в двете азиатски компании като част от усилията на ръководството да успокои инвеститорите. Ако сделката по продажбата се състои, то тя може да донесе на Yahoo печалба от 17 млрд. долара, припомня АР.

След напускането си, на Янг няма да му се налага да работи, благодарение на натрупаното състояние по време на 17-годишния му престой в Yahoo. По последни оценки на сп. Forbes 43-годишният Янг притежава състояние от 1,1 млрд. долара.

Приходите на Yahoo намаляха значително през последните години след като големите рекламодатели масово започнаха да се преориентират към социалните мрежи на Google и Facebook, разработващи по-иновативни продукти, които привличат интернет трафика.

Въпреки трудностите обаче, Yahoo остава доходоносно начинание и продължава да събира световна аудитория от около 700 милиона души.


*Информацията е актуализирана към 9,35 ч.

Водещи

Най-четени