Таблети с външни клавиатури скоро ще конкурират лаптопите 10.03 | 17:05

ASUS направиха първата крачка със своя Eee Pad Transformer

От Георги Георгиев

Статистиките от последните месеци вече нагледно доказаха въздействието на таблетите върху световния пазар на персонални компютри и лаптпопи, който доведе до спад в продажбите на последните.

Може би е необходим само още един елемент, който да доведе до изчезване на лаптопите от по-нисък клас и това е създаването на подходящата външна клавиатура и съответния слот, с който тя да се захваща за таблета, кометират от sofpedia.com.

Миналата година около излизането на Apple iPad, създателите на лаптопи бяха сигурни, че таблетите няма станат популярни, понеже им липсват физическите клавиатури. Последвалите месеци на нарастващ интерес към таблетите разбиха на пух и прах това твърдение и изглежда, че клавиатурите може да се превърнат отново във важен фактор, който обаче, ще работи в полза на "плоските" компютри.

Макар че по време на тазгодишния Мобилния световен конгрес (MWC) и CEBIT 2011 видяхме сравнително малко нови таблети, много от предложенията като Optimus Pad на LG и Galaxy Tab 10.1 на Samsung използват четириядрените процесориTegra 2 SoC на NVIDIA с ARM архитектура и способни да работят с висококачествена мултимедия. При това тези новите таблети ще се предлагат на конкурентни на средните лаптопи цени.

Всичко това идва да покаже, че физическите клавиатури далеч не са така необходими за успеха на таблетите, макар че парадоксално те могат да се окажат фактор, който работи в тяхна полза.

Днес мнозинството таблети по подразбиране разполагат със всички необходими портове, които им позволяват да поддържат разнообразни периферни устройства. Тъй като средната им производителност им е по-висока от тази на обикновените лаптопи, окомлектоването на таблетите с клавиатура може скоро да се превърне в широко разпространена практика.

Всъщност изглежда, че от ASUS вече залагат на този модел, създавайки Eee Pad Transformer, който разполага вграден док за клавиатура.

Скептиците смятат, че клавиатурите за таблети няма да се продават добре, като дават за пример Apple, която приключи 2010 г. със свръх предлагане на iPad, след като произведе количества от него.

Въпреки това излизането на iPad 2 и неговата цена, която е по-ниска от очакваната, накара производителите на PC-та като Samsung да преосмислят плановете и ценовата си политика. Това означава, че продуктите им поевтинеят, което ще намали съответно ще намали цената на клавиатурите.

Водещи

Най-четени