Таджикистан възстанови достъпа до Facebook 12.03 | 13:59

Душанбе разреши достъпа след протести на правозащитни организации

От Георги Георгиев

Властите в Таджикистан разрешиха достъпа до Facebook. Взетото в неделя (11 март) решение дойде след серия протести на международни организации.

В началото на миналата седмица правителството на бившата съветска република спря достъпа до световната социална мрежа, както и до няколко сайта на критично настроени към властта медии.

"В момента ни е позволен достъп до Facebook, но не знаем колко дълго това ще продължи", казва говорителят на интернет доставчика в столицата Душанбе, цитиран от AFP. "Ако отново получим сигнал за забраната ѝ, ще трябва да се съобразим", допълва той.

Освен до Facebook таджикистанските власти забраниха и достъпа до други независими сайтове, в това число и руският новинарски сайт zvezda.ru.

Ходът предизвика протести от страна международни организации като Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и "Репортери без граници".

Блокираните сайтове редовно публикуват материали, критични към корумпирания режим на президента Емомали Рахмон, който държи властта в Таджикистан от 1992 г. насам. Към момента броят на потребителите на Facebook в най-бедната централно-азиатска страна е около 30 хиляди.

Мнозина се опасяват, че властите отново ще спрат достъпа до социалната мрежа по време на стартиращата скоро кампания президент, която ще предшества изборите за нов държавен глава през следващата година.

Водещи

Най-четени