Таджикистан отряза достъпа до Facebook 05.03 | 10:35

Авторитарното правителство в бившата съветска република спря и няколко неудобни за властта новинарски сайта

От Георги Георгиев

Таджикистанското правителство е наредило на интернет доставчиците в страната да блокират достъпа до Facebook и до няколко други независими медийни сайтове. Това съобщи говорителката на местната асоциация на интернет доставчиците, цитирана от AFP.

"Интернет доставчиците получиха устно нареждане от правителствени агенти да блокират сайтовете", каза по случая Парвина Ибодова, президент на асоциацията.

"Ние сме слуги. Взимаме нашите лицензи от властта и при заповед сме длъжни да спрем достъпа до сайтовете", допълни Ибодова.

Според Ибодова над десет интернет доставчика в страната са блокирали достъпа до Facebook и независимите сайтове. Сред тях влизат авторитетните новинарски проекти tjknews.com и centrasia.ru.

Държавната комуникационна агенция на Таджикистан отказа коментар по случая.

Таджикистан е бивша съветска република в Централна Азия, която граничи с Китай и Афганистан. От 1992 г. страната, която е най-бедната от всички бивши съветски републики, се управлява с желязна ръка от президента Емомали Рахмон.

Пред медиите Ибодова каза още, че не знае дали решението за блокиране на сайтовете било политическо и добави, че властите са изтъкнали като повод проблеми от технически характер и свързани с гарантиране на сигурността.

Блокираните сайтове редовно публикуват критични материали срещу режима на Рахмон.

Водещи

Най-четени