Твърд диск-бижу идва от Сингапур 05.11 | 16:20

Хибридният твърд диск A-Drive е по-тънък от най-тънките смартфони днес

От Георги Георгиев

Сингапурският държавен Институт за съхранение на данни (Data Storage Institute - DSI) A*STAR е разработил хибриден диск от ново поколение с дебелина от едва 5 мм. Така в кутийка с размери от 2,5-инча инженерите от института са побрали твърд диск с обем от 1 терабайт и SSD памет с обем от SSD, пише Engadged.

Наречен уместно A-Drive, свръхтънкият хардуер разчита на иновативен задвижващ мотор, както и на 30 допълнителни патентовани дизайна. С тяхна помощ консумацията на енергия е намалена значително, като отделно са постигнати впечатляващите миниатюрни размери.

Предвижда се в бъдеще A-Drive да бъде поставен в леки преносими устройства, като таблетите. Там използването му би увеличило живота на батерията с до 30%. Друго приложение хибридният диск ще намери при ултрабуците и ориентираните към бизнеса системи за съхранение на данни, смятат неговите създатели.

Върхът на сладоледа в случая е, че според A*STAR новото хибридно устройство ще бъде по-евтино от SSD паметите, които в момента масово се използват в утрабуците. Според Yahoo! News се очаква цената му да бъде около 73 долара.

Кога можем да очакваме появата на A-Drive на пазара? Според изпълнителния директор на DSI Пантелис Алексопулос ще бъдат необходими между шест и осем месеца до пускането на хибрида в производство, и то след като бъде сключена сделка с някой от PC-производителите. За съжаление все такава сделка към момента все още няма.

Снимки на новият хибриден диск можете да видите тук.

Водещи

Най-четени