Телефон се зарежда с глас 11.05 | 11:07

Устройството успява да преобразува енергията от звука в електричество

От Георги Георгиев

Шумът, който ежедневно произвеждаме, може да се използва за много неща – от метод за ефективна комуникация до форма на замърсяване на околната среда. Според Санг-У Ким от Института по нанотехнологии в Сеул гласът ни може да бъде и потенциален източник на възобновяема енергия, която в бъдеще да захранва мобилните ни телефони, съобщава британският "Телеграф".

В момента Ким работи в поле, известно като събиране на енергийните "отпадъци" (energy scavenging), в което енергията за работа на определени уреди се произвежда от хората при ежедневните им дейности. Например форма на този метод е извличането на енергия от автомобилните вибрации по време на движение. Този тип технологии не изискват поставянето на вятърни или слънчеви генератори, което ги прави много удобен енергиен източник на места с неблагоприятни климатични условия.

Разработваната от Ким технология може да преобразува звука в енергия, която да зарежда батерията на телефона. При нея електродите в батерията се комбинират с нишки цинков оксид.

Когато звукът от говоренето навлиза в апарата, специално проектирана подложка абсорбира част от него и започва вибрира. Свързаните с нея нишки цинков оксид започват да се свиват и разтягат и така да генерират енергията необходима за работата му.

Настоящият прототип на системата е способен да преобразува звук със сила 100 децибела (колкото е силата на градския трафик) в електричество с напрежение от 50 миливолта.

Водещи

Най-четени