Телефоните стават все по-умни - разбират с какво и как ги докосваме 19.11 | 15:35

FingerSense "разбира" разликата между нокти, пръсти, кокалчетата, пластмаса и дори гума

От Ивайло Коралски

Американската компания Qexxo e разработила технология, с която телефони и таблети, използващи реагиращ на допир дисплей, ще различават по какъв начин и с какви аксесоари ги докосваме, съобщава MIT Technology Review.

Технологията носи името FingerSense. Устройствата, в които тя е реализирана, "разбират" разликата между докосването с нокти, пръсти, кокалчетата, пластмаса и дори гума.

Разпознаването на аксесоари се осъществява на основа на звуков сигнал, който се получава при неговото докосване до екрана. За управлението на звука са поставени специални датчици, с които се окомплектоват устройствата.

Съприкосновението на различните начини на докосване и аксесоари с екрана води отделните приложения към изпълняването на разнообразни действия. Например, ако на екрана ви е отворен списък с входяща поща, то докосването с пръст ще отвори писмото, а докосването с кокалче ще изведе меню за "действие" на екрана.

За демонстрация на възможностите на FingerSense разработчиците са създали няколко приложения като едно от тях е програма за рисуване - пластмасови накрайници, които от едната страна придобива формата на молив, а в другата - на гумичка. Ако потъркате с палеца си по нарисуваното, то ще се размаже на екрана.

В момента Qexxo провежда преговори с компании, които произвеждат тъчскрийн устройства за внедряване на тази технология в платформите си. В демонстративните клипове технологията FingerSense е изпробвана върху смартфон на Samsung, който впоследствие бил доработен от сътрудниците на Qexxo.

Видео, сега:

FingerSense Overview | Qeexo.com from Qeexo on Vimeo.

Водещи

Най-четени