Техническият университет удържа на атаката на Anonymous България? 09.08 | 21:36

Хакерите се бяха заканили в 20 часа сайтът на ТУ да бъде изведен от строя

От Деляна Петкова

Сайтът на Техническия университет (ТУ) като че ли се оказа "голям залък" за Anonymous България.

Обещаното от тайнствената група хакване на страницата на университета не беше реализирано, или поне не в пълна степен, защото след 20 часа сайтът на ТУ работеше нормално, като на два пъти имаше кратки сривове, в които страницата не беше достъпна. Обаче тези сривове не изглеждаха като тези от предишните атаки срещу сайтовете на Народното събрание и на ДПС и е възможно да са причинени, например, от нараснал трафик към страницата.  

Приготовления за атаката на страницата на ТУ течаха в профила на Anonymous България във Facebook. Акцията беше планирана за тази вечер (9 август) между 20 и 23 часа.

Атаката срещу сайта на учебното заведение е част от кампанията на организацията срещу проекта INDECT на ЕС. Anonymous България обявиха плановете си за блокирането на европейския проект преди два дни.

"Ние спряхме PIPA, SOPA, ACTA и CISPA. INDECT ще бъде спрян!!!", заявиха те чрез социалната мрежа. Малко по-късно беше публикувано и предупреждението за атаката срещу Техническия университет в София.

От началото на август хакерите извършиха вече няколко атаки - на страницата на Народното събрание, както и на сайта на партия ДПС. При атаката над страницата на Народното събрание от организацията заявиха:

"Протест срещу нарушаването на гражданските ни права, срещу мизерните условия на живот, срещу всички корумпирани хора във властта, срещу приемането на Закона на детето, срещу мръсотията в България, срещу качването на цените на електроенергията и храната".

Малко по-късно хакерите изпълниха заканата си и блокираха сайта в обявените часове - между 20 е 23 часа.

Водещи

Най-четени