Технологични бизнеси за продан 25.10 | 15:26

През третото тримесечие са сключени сделки за над 50 млрд. долара

От Нели Минчева

Сделките за сливания и придобивания в технологичния сектор в Европа са се увеличили с над 20 на сто през третото тримесечие на 2010 г. спрямо същия период преди година.

За периода юли – септември сделките от този тип, в които са участвали компании от Стария континент, са наброявали 763, сочат данни на германската консултантска компания KP Tech.

Общата стойност на обявените транзакции пък е 50,1 млрд. долара, като само придобиването на британската Autonomy от HP е за 10 млрд. долара. То е и едно от шестте най-големи закупувания през наблюдаваното тримесечие.

В същото време данните на KP Tech показват, че технологичните фирми напоследък преценяват като по-малки шансовете си да получат финансиране чрез предлагане на свои акции на борсата. Осъществените първични публични предлагания в Европа за тримесечието са паднали двойно и са само десет на брой.

Най-активни при обединяването или придобиването на технологични бизнеси са предприемачите във Великобритания, като в повечето случаи те всъщност са били на страната на продавачите. Следващи в тази класация са Франция и Германия.

Най-често купувачите пък са били представители на компании от Северна Америка.

Интересът на решилите да закупят технологичен бизнес е бил насочен най-вече към компании, занимаващи се с компютърно оборудване и компоненти. Следващи в списъка са фирмите, които разработват различен вид софтуер, а на трето място се нареждат онлайн медийните групи.

Водещи

Най-четени