Това ли е носът на бъдещето? 09.05 | 15:01

Технологичният процес няма спирачки

От Ивайло Коралски

Европейски учени разработиха електронен нос, който е чувствителен до такава степен, че може да различи аромата на ябълка от този на круша, съобщи DailyMail.

Учени от Политехническия университет във Валенсия, Испания и университета в Йевле, Швеция създали електронен нос, който е снабден с 32 сензора и може да идентифицира аромата въз основа на нарязани парченца плод. "Струя въздух е вкарана в камера, в която са поставени парченца плод, заяви Хосе Пелегри Себастия от университета във Валенсия. Струята достига да сензорите - структури от типа метал оксид полупроводници, които откриват ароматни съставки."

Изследването е част от проект за разработване на мултисензорни системи, чиито възможности да различат едни смеси летливи вещества от други са по-големи. Тези системи ще могат да намерят приложение в различни области. Една от тях е винопроизводството, поясни испанският учен. Електронният нос ще може да различи вида грозде и да разпознае виното от дадена реколта грозде.

Той може да бъде използван и в биомедицината, допълва БТА. Някои изследвания показаха, че тренирани кучета могат да открият ракови образувания, включително белодробен рак, чрез подушване на човешкия дъх. Ако електронният нос успее да установи кои вещества са били разпознати от животните, заболяването ще може да се идентифицира по-рано, отбелязаха учените.

Водещи

Най-четени