Топим некоректни шефове през GSM-а 11.06 | 11:17

VOX KNSB се сваля безпроблемно на телефони с операционна система Android и Iphone

От iNews.bg

КНСБ пусна безплатно мобилно приложение, в което работници и служители могат да подават сигнали срещу некоректни шефове и неспазване на трудовото законодателство. Оплакванията може и да са анонимни, системата само ще локализира населеното място, откъдето са подадени. Синдикатът пък ще има ангажимент да препраща казусите към отговорните институции и да чака решение или санкции по тях. VOX KNSB се сваля безпроблемно на телефони с операционна система Android и Iphone. Приложението позволява сигналите, които се подават, да стигат до голяма група от хора, които могат да ги подкрепят, споделят в социалните мрежи или просто да следят какво се случва с решението на проблема. Това е една стъпка в посока изсветляване на икономиката и по-добри условия за работещите.

По отношение на предложение, набиращо сила в последно време - намаляването на ДДС, синдикатът има по-особено мнение. Цялата данъчна система в България трябва да се преструктурира, а не да намаляваме ДДС-то на отделни стоки, смята Пламен Димитров, председател на КНСБ. Аз съм силно скептичен, че дори да бъде намален ДДС върху хляба и лекарствата, тези стоки надали ще получат трайно намаление на цените, защото това не може бъде контролирано, счита той. Данъчната политика трябва да е справедлива, тоест да облагаме всички субекти. В този смисъл цените могат да паднат, ако значимо и едновременно се намали целият размер на ДДС по цялата верига - с около 5 процентни пункта, което означава от сегашните 20% общата ставка да стане 15%. Тогава няма как пазарът да реагира по различен начин, освен да намали цените на всички стоки и услуги, които се облагат с ДДС.

По данни на синдиката България е между първите пет държави в ЕС по размер на сивата икономика и по отношение на недекларирания труд. При средно равнище в ЕС около 11,6% у нас той е близо 16%. Най-засегнатите сектори от това явление са селското стопанство, където почти всеки втори е в сивата икономика, строителството и леката промишленост, особено в шивашкия сектор. Индустрията е един от секторите с най-нисък "сив" дял - под 9 на сто, сочи статистиката на синдиката. Ние ще се борим да се въведе законодателство, което да брани работниците, които сигнализират за работодатели, укриващи данъци и осигуровки. Подобни норми вече се въвеждат в Западна Европа и гарантират сигурността на хората, че няма да бъдат наказани, ако огласят незаконни практики, твърди Димитров.

Водещи

Най-четени