Трафикът на мобилните оператори скочи многократно покрай трусовете 22.05 | 13:37

Мрежите на всички оператори са издържали без особени проблеми

От Ивайло Ачев

Многократно вдигане на трафика по отношение на обажданията отчетоха трите мобилни оператора у нас след земетресението, което разлюля България снощи.

В Перник трафикът на Vivacom е бил 1,9 пъти над най-натоварения час през деня, а между 4.00 и 5.00 ч. повишението е 1.3 пъти. В София трафикът между 3:00 и 4:00 часа сутринта е бил средно 20% над най-натоварения час през деня. Конкретно за Люлин, Обеля и Надежда нарастването е още по-голямо – 37%. Претоварване на мрежата не е наблюдавано.

Globul регистрира двайсет пъти повече обаждания и седемкратен ръст на SMS-трафика спрямо обичайнoто за този интервал от денонощието в първите часове след земетресението в района на Перник и столицата. Само в района на двата града, в часовете между 3 и 5 сутринтa, абонатите на Globul са провели близо 1,5 милиона разговори.

В периода непосредствено след земетресението, мрежата на Globul остана стабилна и успешно се справи с обслужването на изключителния ръст в трафика. Не бяха регистрирани никакви поражения в мрежовата инфраструктура на оператора, а всички съоръжения продължават да работят нормално, осигурявайки непрекъсната мобилна услуга за клиентите на Globul.

При Mtel трафикът на проведени разговори веднага след труса е бил 30 пъти по-голям от обикновеното. В последвалите няколко часа в мрежата на Мобилтел беше регистриран средно 20 пъти по-голям трафик от обичайния за това време на денонощието.

Водещи

Най-четени