Три основни проблема пред HP 22.11 | 10:59

Според компанията 2012 година ще е несигурна и трудна

От Нели Минчева

Компютърният гигант HP не е подминат от ефектите на икономическите сътресения. Късно снощи, 21 ноември, калифорнийската компания отчете 19% спад на нетната си печалба за финансовата година до 7,1 млрд. долара.

Прогнозите за следващата година са предпазливи, а плановете за инвестиции – максимално ограничени.

Какво се случва? Засега нищо особено обезпокояващо, но външната среда естествено влияе. "Имаме три основни проблема", казва пред AFP Мег Уитман, изпълнителен директор на групата.

По думите ѝ това са "икономическите тенденции", тоест продължаващата слабост на пазара на крайните частни клиенти и забавянето на корпоративните поръчки, както и "сложната обстановка във всички региони, особено в Европа". Към тези два фактора се добавят и неуредици с доставките на твърди дискове заради наводненията в Тайланд.

Освен всичко друго не е за подценяване и напрежението в компанията, свързано с нейното преструктуриране, което беше обявено през месец август.

В близко бъдеще HP не предвижда да прави нови големи придобивания. Според Уитман са възможни "две-три закупувания на софтуерни компании", но нямало да става дума за мащабни сделки.

Въпреки всички трудности последното тримесечие от изминалата финансова година е малко по-добро от очакванията. Но Мег Уитман казва, че няма да дава прогнози за приходи за следващите три месеца. Тя остава песимистично настроена за икономиката в няколко световни региона, а 2012 г. от компанията определят като "трудна".

iNews припомня, че Уитман, бивша шефка на eBay, пое управлението на HP преди няколко месеца, след като компанията уволни дотогавашния си изпълнителен директор Лео Апотекер. Впоследствие фирмата преразгледа решението си да се раздели с компютърния си бизнес, който осигурява около една трета от приходите, като предложението за този изненадал целия свят ход беше именно на Апотекер.

За Мег Уитман обаче в раздялата с PC звеното "няма никаква логика".

Водещи