Турция окова интернет 06.02 | 13:03

Властите ще могат да блокират сайтове без разрешение от съда

От Георги Георгиев

Турският парламент прие законопроект, който дава повече права над правителството за контрол върху уебсайтовете в страната. Отсега нататък турските власти ще могатда блокират достъпа страници, без да искат преди това решение от съда, пише BBC.

Наред с това новият закон ще задължи интернет доставчиците в страната да пазят информация за потребителската активност за период от 2 години и при поискване да я предоставят на държавните органи.

Опозицията в Турция реагира остро, като определи законопроекта като атака срещу свободата на словото в страната

Интернет достъпът в Турция вече е ограничен, а хиляди сайтове – блокирани. Турският премиер Реджеп Ердоган отворено критикува интернет пространството, наричайки Twitter "напаст" и определяйки социалните медии като "най-лошата заплаха за обществото".

Както Twitter, така и Facebook бяха широко използвани от антиправителствените протестиращи миналата година за разпространение на информация по време на демонстрациите, припомнят от BBC.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE) каза, че според новия закон телекомуникационните компании в Турция ще могат да събират информация за интернет потребителите без никакви законови ограничения, а самите потребители никога не биха разбрали как и кога са взети техните данни.



Водещи

Най-четени