У нас идва четвърто поколение мобилна технология 31.12 | 10:23

М-Тел пуска пилотно LTE на 1 януари 2012

От Филипа Тодева

LTE (Long Term Evolution)/4G е следващото поред, четвърто поколение мобилна технология. Въвеждането й изисква много инвестиции, нови елементи в мрежите, прилагане на нови знания и създаване на нови услуги, ползващи LTE мрежи.

Процесът включва и подготвяне на крайните устройства за ползване на тази технология. Пилотната LTE мрежа в България ще е достъпна за клиентите на "Мобилтел” от 1 януари 2012 година. Ericsson – шведската компания, която е първият клиент, ще тества първа възможностите на мрежата от четвърто поколение на телекома в 1800 MHz. Компанията е водещата в световен мащаб, която осигурява поддръжката на LTE мрежи.

Телекомът ще даде достъп до новата технология на български фирми, които първи ще проверят предимствата й.

Първите зони с LTE покритие ще са в градовете София, Варна, Русе, Добрич. Планира се броят на градовете да се увеличава поетапно до средата на 2012 година. Стиковете за мобилен интернет, както и интернет потреблението, ще се тестват безплатно от фирмите, избрани да станат първите ползватели на LTE в България, съобщиха от "Мобилтел".

Технологията от четвърто поколение ще позволи масово използването на т.нар. "смарт” услуги в полза на обществото и гражданите в области като транспорт, образование, архитектура, здравеопазване и други. 

Водещи