Увеличават издаването на електронни книги у нас 18.08 | 16:25

Над 1000 книги в електронен формат ще бъдат издадени през тази година у нас

От iNews.bg

Над 1000 легални издания на книги в електронен формат ще бъдат издадени през тази година. Това каза за агенция "Фокус" Веселин Тодоров, председател на Асоциация "Българска книга".

По думите му изданията ще са предимно на български книги. Според него има засилен интерес към подобен род книги, но все още не е достатъчно голям. Продажбите им не са достигнали и 1% от тези на хартиените книги в Европа и у нас, заяви Тодоров.

Интересът към електронните книги е най-засилен в САЩ, там продажбите им ще достигнат през следващата година 10%, което според Тодоров е достатъчно добър показател да се наблегне върху издаването им.

Издаването на електронни книги е два пъти по-евтино от издаването на хартиени, смята председателят на Асоциация "Българска книга". Така и цената на електронното издание ще е много по-ниска, с което от бранша се надяват да стимулират потребителите да купуват легалната електронна версия, а не да четат пиратските съдържания в интернет.

Електронните книги са защитени добре законово и технологично, но пиратските издания се правят изключително лесно само като се сканира или препише дадена книга, коментира още Веселин Тодоров. Той добави, че законово нещата са много добре регламентирани, но е необходим по-засилен контрол, санкции, преследване на нарушителите и най-вече възпитание на позитивно отношение към собствеността на другите. Тодоров увери, че българските издатели влагат много усилия да се преборят с пиратството и срещат сериозна подкрепа от страна на МВР и ГДБОП в тази насока.

От бранша се надяват до една година да започнат да договарят правата за издаването едновременно на хартиени и електронни издания.

Водещи

Най-четени