Уникална камера снима това, което се случва зад нея 23.06 | 08:09

Вече можете да снимане тигърът, който ви е подгонил на поредното ви сафари...

От Таньо Давчев

Получаваме камера, която може да заснеме случващото се зад нея, съобщи Gizmodo.

За целта не е нужно да се ползват огледала или устройства. Камерата улавя отразена светлина, за да възпроизведе контурите на дадено тяло, а освен това се използва специален софтуер за нужните изчисления.

Системата е проста - срещу стена пред камерата се насочва лазер, светлината му се разпространява из цялото помещение и след това ехото й се уловя от обектива. Това позволява да се възпроизведат очертанията на обекти извън полезрението на камерата.

"За да улови ехото от светлината, камерата регистрира не само посоката й, но и колко време й е било нужно, за да се върне обратно към нея", поясни един от създателите на системата Матиас Хулин.

Истинското предизвикателство е свързано с това да се използва регистрираната от камерата информация, за да се получи изображение на обектите зад нея, отбелязва БТА.

По принцип се стига до събиране на многобройните отражения на светлината, които достигат по различни пътища до камерата и се наслагват едно върху друго, отбелязаха учените.

Получените досега резултати не са идеални - става въпрос по-скоро за скициране на форми, отколкото за ясен образ. Учените обаче се надяват, че с помощта на по-мощни компютри ще могат да получат изображение с много по-голяма резолюция.

Водещи

Най-четени