Уникалното пътешествие на няколко GoPro камери до космоса и обратно (ВИДЕО) 12.09 | 15:11

Невероятна история

От Ивайло Коралски

Съществуват множество GoPro кадри, които можете да гледате онлайн, но зад споделените в този текст стои и доста впечатляваща история.

През юни 2013 година Браян Чан и неговите приятели прикачили 3D принтирано шаси, което да помещава GoPro, подобна камера на Sony и смартфонът Samsung Galaxy Note 2. Изброеният хардуер те завързали за атмосферен балон. Впоследствие пуснали балона да се рее свободно в близост до Гранд Каньон, очаквайки техният AT&T смартфон да им подаде локацията (чрез приложение), когато балонът кацне.

По думите на един от членовете на екипа, Чан, съобщението къде е се е приземил багажа, носен от балона, така и не се появило. Нещо повече – трябвало им почти цяла година, за да установят местоположението на хардуера, който изпратили на разузнавателна мисия.

"Неочакван обрат или просто иронията на съдбата, но жена, която работи за AT&T, засякла нашия телефон в изоставената част на пустинята. Впоследствие тя го занесла в магазин на AT&T, където идентифицирали SIM картата на моя приятел. Получихме информацията и кадрите няколко седмици по-късно!"

В кратце, в споделеното видео ще откриете сглобен материал от 87-минутното пътешествие на двете камери и телефонът към стратосферата, преди балонът да се спука и да ги върне (почти) там, от където потеглили.

Видеото, следва:

Водещи