Унищожаването на стара електроника може да изглежда смразяващо (ВИДЕО) 20.03 | 12:51

Тонове компютърна железария се рециклира всеки ден

От Ивайло Коралски

Когато влезеш в завода за унищожение на всякакъв вид електроника, можеш да усетиш аромата на платки. Поне това твърди журналист от Sploid.

Помещението се нарича e-waste и в него можете да откриете десетки видове електронни компоненти – от твърди дискове, стари телевизори и медицински устройства, до Macbook-ове и принтери. Огромно количество принтери. Кадрите са от e-waste, намиращ се в Ню Йорк – в него ежедневно се рециклират хиляди счупени, неработещи или изхвърлени на боклука стари електронни устройства.

Реално, предвид колосалите количества електроника, която се произвежда от човека, в случая говорим за изцяло нова категория за рециклиране на боклук.

Любопитен за отбелязване факт е, че по-голямата част от рециклираната електроника идва от различни по големина компании. Магнитен механизъм отделя по-ценните части, които могат да влязат в повторна употреба, но въпросният механизъм е далеч от перфектен.

Истината е, че безкрайната поточна линия от унищожена електроника може да има катарзисен ефект. Защото това е съдбата, която вероятно мнозина желаят да застигне стария принтер, прибран в мазето или кутията за обувки, пълна с оплетени жици, която пазим по една или друга причина.

Е-waste обаче е и напомняне за огромните количества боклук, които произвежда масовата обсебеност към модерната електроника от страна на човека.

Видеото, следва:

Водещи

Най-четени