Устройство ще осигурява връзка с тел. 112 при всяко ПТП 29.10 | 15:52

Всички нови автомобили ще бъдат съоръжени с него от 2015 г.

От Андриян Георгиев

От 2015 г. всички нови автомобили у нас ще бъдат съоръжени със специално устройство, което при катастрофа ще се задейства и автоматично ще осигурява връзка с телефон 112. Това съобщи Йосиф Калев, ръководител сектор "Проучване и развитие" в районен център 112 в София.

Устройството ще предава пакет с информация, която включва данни като час, време на произшествието, посока на движение на колата, скорост, номер на автомобила, брой пасажери.

Дори и пътниците да не са в състояние да говорят, автоматично ще бъдат съобщени всички данни, необходими за предприемане на действия и бързо изпращане на екипи на място. Паралелно се отваря и гласов канал, който пострадалите ще могат да използват.

Възможно е информацията да се предаде и чрез паник бутон, който също ще бъде монтиран в колата. С помощта на три спътника, към които отива сигналът от устройството, се установява точното местоположение на превозното средство. 

Сега навсякъде в Европа се реализират пилотни проекти за въвеждане на устройството. България заедно с още 5 страни участва във втората фаза на проекта, чиято обща стойност е 6 млн. евро. От тях 3 млн. евро е европейско финансиране.

За старите коли ще бъде препоръчително, а не задължително закупуването на такова устройство, съобщи още Калев, цитиран от БТА. По думите му желанието на Европейския съвет е цената на изделието да бъде под 100 евро. В България вече има фирма, която е заявила готовност да го произвежда.

Най-четени