Учат студенти да правят компютърни игри 08.09 | 12:33

За първи път се появява университетска програма, която подготвя кадри за гейминг индустрията

От Кремена Бедерева

НБУ представя първата в България специалност за разработка на компютърни игри. За първи път в България се появява университетска програма, която подготвя кадри за гейминг индустрията. Това става възможно с новия модул "Технологии за компютърни игри" към програма "Информационни технологии" на Нов български университет.

С очаквани приходи от 67 милиарда долара за 2012 г. (и 82 милиарда долара през 2017г.) гейминг индустрията е най-динамично развиващият се през последните 20 години сектор на развлекателния бизнес. Интересът към тази тематика е свързан с развитието на развлекателния софтуер, мултимедията и компютърните игри под формата на мобилни, уеб или десктоп приложения.

У нас има голям брой софтуерни фирми/организации/звена, които разработват компютърни игри, развлекателен софтуер, уеб, реклами, анимация или други мултимедийни продукти. Досега родните геймъри с професионален интерес в областта на компютърните игри трябваше да прибягват до самоподготовка чрез уебсайтове, книги и дистанционни курсове от чужбина.

Това водеше до слаба или непълна подготовка, което пък резултираше в недостиг на компетентни и адекватни кадри за студиата. Затруднения и при намирането на работа изпитват младежи, които търсят реализация в тази област, защото не притежават нужните умения или стаж.

Амбицията на НБУ е, със стартирането на новата програма тези дългогодишни проблеми намират решение. Освен, че запълва нишата в образователния пазар, новата програма успешно представя резултат от диалога между бизнеса и образованието. Нов български университет налага практиката професионалисти, представители на съответните браншове, да работят заедно с учените при създаването на учебните програми.

В изработката на новата геймърска специалност са се включили като консултанти водещи фигури от големи наши и чуждестранни студиа за компютърни игри, които ще подпомагат програмата практически, но ще бъдат и лектори. Така се ражда реално полезен продукт, който подготвя адекватни кадри за пазара - по препоръките на работодателите, според нуждите на индустрията. Когато притежават нужното ниво на подготовка, младите специалисти биха могли ефективно да се включват в съществуващи проекти или да създават свои собствени.

Водещи

Най-четени