Учени създадоха чувствителен робот 09.02 | 18:35

Роботът Ървин може да изразява пет различни емоции, когато комуникира с човек

От Лазар Тодоров

Учени изобретиха приятелски настроен робот, с който да изследват взаимоотношенията между хора и андроиди. Той се нарича Ървин, а неговият създател е Др. Джон Мъри от английския университет Линкълн.

Надеждата е, че  това проучване ще помогне на изобретателите да разберат и развият по-добри и по-реалистични взаимоотношения между хората и роботите. Ървин ще помогне и в изследването на взаимоотношенията, които водят деца с аутизъм и синдром на Аспенгер.

Процесите на придобиване на знания, модните предпочитания, личността, изпълнена с грешки и несъвършенства, правят хората такива каквито са. Сега имаме познавателен процес в робот, който е несъвършен по природа и много близък до човека.

Личността и характерът на робота ще бъдат изградени на базата на човешки взаимоотношения и връзки, като му се обяснят как се развиват те, така Ървин ще планира своите човешки връзки много по-лесно.

Когато двама души комуникират за първи път, ако двете им личности се привличат, се формира връзка. Но в случая на човеко-роботски взаимоотношения, роботът няма личност и характер, което спира по нататъшното развитие на връзката.

Ървин може да изразява пет различни емоции, когато комуникира с човек. Роботите започват да се използват все повече и повече в различни ситуации, като спасителни мисии, медицински операции и в помощ на хора с аутизъм. Особено за последното, те трябва да са настроени приятелски и да бъдат по-емоционални и симпатични за хората.

Учените ще събират информация за връзките между хората и роботите, докато малък, жълт, хуманоиден робот Keepon ще изучава социалното развитие при контактите на Ървин с деца. Простият му външен вид и поведение ще помагат на деца с умствени разтройства да разбират неговите емоционални действия.

Водещи