Феновете на българските архиви ще се радват на дигитална платформа 24.02 | 14:29

Проектът включва основните елементи на социалната мрежа

От Теодора Кокаланова

Предлага се създаването на социална платформа на българските архиви. Идеята беше представена на международна конференция в Софийския университет за архивите и социалните медии. Предложението е на Николай Димитров от компанията "i-nature", която досега е реализирала три проекта с Държавна агенция "Архиви".

Според Димитров публиката, която е заинтересована от архивна информация, е доста тясна и конкретна, затова е по-добре за тях да има отделна дигитална платформа, а не да се използват популярните социални мрежи. Проектът включва основните елементи на социална мрежа - потребителски профил, възможност за споделяне и харесване, за дописване на съдържанието, обмяна на информация, обратна връзка, разпознаване на образи и обекти, които до този момент не са идентифицирани.

На конференцията представители от националните архиви на Франция, Финландия и Швеция представиха своя опит в използването на Facebook, Twitter и други социални медии. Най-често те ги прилагат за популяризиране на събития, игри, информация за услуги и за достъп до по-широка аудитория. Към момента българската агенция няма страница в нито една социална мрежа, но е една от петте в света, която има споразумение за партньорство с Wikipedia, предаде БТА.

Водещи

Най-четени