Хакери измислиха нов начин за кражба от кредитни карти 10.08 | 13:36

Никой не е в безопасност вече

От Лазар Тодоров

Много хора вече предпочитат да не носят пари в брой. Разбира се, по-безопасно е защото навсякъде има крадци, които могат да ви оберат, ако носите пари в кеш. Оказва се обаче, че крадците са намерили начин да крадат и от кредитните карти. И въпреки че постоянно нараства защитата на устройствата срещу апашите, крадците също се усъвършенстват.

Поредният пример е с "умните" терминали и кредитни карти. На конференция във Лас Вегас специалисти от сферата на Интернет сигурността са доказали, че дори собственикът на магазин да разполага с най-модерния терминал, данните ви отново могат да бъдат откраднати и те не са в безопасност, информира CNN. 

Макар че новите терминали трябва да са най-безопасни, защото криптират PIN кода още с въвеждането и не позволява на крадците да вземат данните ви, специалисти от американска лаборатория в тази сфера доказаха, че защитата може да бъде разбита по много елементарен начин.

Само трябва да се вкара вирус тип "червей" в терминала, а това става по много лесно за хакерите. Например компютърният специалист отива да плаща в магазина със заразена с вирус карта, която го предава от своя страна на терминала. Той задава команда на машината "Спри да криптираш ПИН-а и започни да запазваш всички данни."

И това не е толкова трудно, колкото изглежда защото машините не разполагат с голямо ниво на защита от вируси. Все още ли се доверявате на кредитните карти да пазят парите ви?

Водещи

Най-четени