Хакери крадат информация от Wi-Fi мрежите във Великобритания 13.05 | 17:00

Подобен сигнал имаше и в САЩ

От Вероника Стойновска

Хакери влизат в системите за безжичен интернет на хотелите във Великобритания и си осигуряват достъп до банковите сметки, пароли и кредитни карти на клиентите, съобщи The Sunday Times.

Програмите за източване на информация са били заложени в невинно изглеждащи изскачащи прозорци на компютрите на жертвите, маскирани като софтуерни ъпдейти. Когато нищо неподозиращите гости на хотела приемат ъпдейта, тогава хакерите си осигуряват достъп до поверителната им информация.

Специалистът по сигурността в интернет пространството Trustwave казва, че веригите или франчайзинговите хотели са особено уязвими, тъй като много от тях са със стандартизирани компютърни системи, което означава, че всички недостатъци в областта на сигурността ще бъдат дублирани във всеки хотел от веригата.

През декември миналата година властите в САЩ разкриха, че китайски хакери са намерили начин да проникнат в Wi-Fi мрежи, които са използвани от едни от най-големите хотелски вериги в страната – Marriott и Jumeirah. Целта на атаките е била кражбата на частна търговска информация от бизнес клиентите на хотелите. Затова ФБР публикува специална препоръка, с която съветваше да се отхвърлят всички софтуерни ъпдейти, предлагани от публични мрежи.

Водещи

Най-четени