Хакери удариха японската военна индустрия 19.09 | 11:03

Ударът е насочен към звено на Mitsubishi, произвеждащо части за ракети, подводници и ядрени централи

От Георги Георгиев

Говорител на японската компания Mitsubishi Heavy Industries заяви в понеделник (19 септември), че част от нейните компютри са били хакнати. Според японския вестник Yomiuri, цитиран от Reuters, обект на атаката са били фабриките за производство на компоненти за подводници, ракети и ядрени електроцентрали на най-големият японски контрактор в тази област.

От Mitsubishi Heavy Industries заявиха, че част от информацията, съхранявана на атакуваните машини, е била открадната и че това е първият известен случай за успешна атака срещу отбранителната индустрия на страната. Говорителят на компанията не даде повече информация по случая, допълвайки, че такава ще има по-късно през деня, след като вътрешното разследване приключи.

За Япония тази атака не е неочаквана. В документ на японското министерство на отбраната, публикуван миналия месец, се призовава за по-голяма бдителност, след като хакери атакуваха щатски компании, изпълнители на поръчки за отбранителната индустрия, сред които и имена като Lockheed Martin.

Съществуват подозрения, че атаките са дошли от съседен Китай. Вестник Yomiuri съобщава за 80 инфектирани с вируси компютри, които са били открити в седалището на компанията в Токио, както и в различните фабрики в Кобе, Нагазаки и Нагоя.

Открити са поне осем различни типа компютърни вируси, в това число и "троянски кон", който има способността да краде ключова информация от заразения хардуер.

Mitsubishi Heavy е най-големият доставчик за военната индустрия на Япония. Компанията произвежда компоненти за ракетите земя-въздух "Пейтриът" и въздух-въздух AIM-7 Sparrow.

Освен по военни, компанията работи и по граждански поръчки като производството на крилата за новите самолети на Boeing от модела 787 Dreamliner.

Водещи

Най-четени