Хакнаха данните на депутати от партията на Саркози 09.11 | 07:45

Атаката е с голям мащаб, коментират от Съюза за народно движение

От Деляна Петкова

"Личните и професионалните данни" на депутатите от десноцентристката партия на френския президент Никола Саркози са били откраднати при "пиратска атака от голям мащаб". Това съобщи председателят на Съюза за народно движение (СНД) в долната камара на френския парламент Кристиан Жакоб. 

Киберпрестъпниците са откраднали координатите на депутатите от партията в двете камари на парламента, както и в Европейския парламент (ЕП). Хакнати са и данните на сътрудници на кабинетите на министрите, обяснява още източник, близък до партията, цитиран от "Франс прес" и БТА.

Информацията, източена при кибератаката, вече се е появила в интернет форуми. Френският информационния сайт Rue89 коментира, че публично достояние е станала лична информация за близо 1000 души на управляващата партия.

Публикуваните файлове съдържат голям брой поверителни данни - номерата на мобилните и фиксираните телефони, адреси, колко деца имат и кога са родени, специалност и какви чужди езици владеят. Според източник, близък до СНД, ще са необходими десетина дни, за да бъде установено откъде са били хакнати личните данни - дали от компютри или от мобилни телефони.

Кристиан Жакоб е решил да подаде в съда жалба за нарушаване на неприкосновеността на кореспонденцията и кражба на данни.

Водещи