Хакнаха част от сайта на Reuters 04.08 | 13:00

Бяха публикувани фалшиви новини и истории за бунтовническото движение в Сирия

От Андриян Георгиев

Информационна агенция Reuters съобщи в петък (3 август), че един от нейните сайтове е бил хакнат и е бил използван за разпространение на фалшиви новини и истории за бунтовническото движение в Сирия.

Компанията Thomson Reuters, собственик на агенция Reuters, излезе със специално изявление по въпроса, в което се казва, че платформата за блогове на агенцията е била хакната и "скалъпените публикации в блоговете бяха лъжливо приписани на няколко журналисти от Reuters".

След хакерската атака сайтът е бил свален, въпреки че кеширани версии на фалшивите публикации все още са достъпни онлайн.

В една от фалшивите истории се твърдеше, че бунтовниците са придобили химически оръжия от Либия и се готвели да ги внесат контрабандно в Сирия, докато друга публикация твърдеше, че бунтовниците се готвели да се оттеглят в Турция, след като правителствените сили са разбили съпротивата им, убивайки много от техните съмишленици.

И двете истории имат очевидната пропагандна цел да "очернят" бунтовниците, които в последно време постигнаха сериозни успехи в борбата си с режима на Башар Асад.

Засега няма преки улики кой седи зад кибератаката от петък. Както опонентите, така и привържениците на сирийското правителство редовно са замесени в подобни кибератаки, като медиите, които се разглеждат от симпатизантите на Асад като симпатизиращи на каузата на бунтовниците, често биват атакувани по този начин.

Сред тях беше и катарската телевизия "Ал Джазира", чиито емисии на английски в Туитър бяха прекъснати от група, симпатизираща на Асад, известна като Сирийска електронна армия. Групата наскоро обеща вълна от атаки срещу сайтове, които определят случващото се в Сирия като "революция", което според тях е изопачение на действителното състояние на нещата в Сирия.  

Водещи

Най-четени