Хардуерният бизнес у нас тръгва в неблагоприятна посока 19.09 | 11:54

Предварителните данни за второто тримесечие сочат свиване на сегмента в диапазон от 5% до 20%

От Ивайло Ачев

Второто тримесечие на тази година се оказва неблагоприятно за хардуерния бизнес в България, сочат предварителните данни на CBN.

След като този сегмент отчете ръст в продължение на четири поредни тримесечия, сега предварителните данни сочат свиване в диапазон от 5% до 20%. Предвид тази тенденция е ясно, че реализацията на хардуера на вътрешния пазар също намалява. Задържа се обаче тенденцията за засилване на експорта, който за тримесечието бележи отново двуцифрен ръст.

Най-тежко се очертава положението в доставката на компютърни системи, а плътно след тях вървят доставките на видео хардуер. Учудващо обаче растеж се наблюдава при компонентния бизнес, при доставката на части, при принтерите и токозахранващите устройства.

При предишната ситуация на свиване имаше седем поредни тримесечия на спад в развитието на хардуерния сектор у нас, като пет от тези седем тримесечия свиването беше в двуцифрени измерения.

В сегмента на мобилните телефони се наблюдава изненадваща смяна на тенденциите. Значително намалява броят на продадените клетъчни устройства, но за сметка на това се наблюдава чувствителен ръст в средната цена.

Това показва, че продажбите на по-скъпите смартфони набират скорост, напук на спадащата покупателна способност на населението и увеличените разходи от първа необходимост за домакинствата.

Водещи

Най-четени