Хващаме ментетата в магазина и с телефона 16.01 | 07:25

Приложението ще проверява дали производителят на съответната стока е коректен

От Кремена Бедерева

Приложение за мобилни телефони, което разпознава стоките менте, ще бъде пуснато скоро от Българската търговско-промишлена палата. Продуктът за смартфони е в напреднал стадий на разработка, съобщава в. "Стандарт".

Всеки, който разполага с четеца, ще може да въведе цифрите от баркода на GSM-а си и да провери дали производителят на съответната стока е коректен. Баркодовете могат да съдържат много данни - и за качествата на продукта, срок на годност, количество, наличие на алергени и т.н.

В момента обаче има продукти, чиито баркодове са фалшиви - крадени от други фирми, произволно набрани цифри или баркодове, за които не е подновяван абонамента и вече са невалидни.

Фалшив баркод означава генериране на различни "чертички" от софтуерни програми, които обаче не носят информация. Официално с издаването на кодове се занимава международната организация GS1 International. Проблемът с фалшивите баркодове е много сериозен, защото те са средство за идентифициране на производителите, обясни председателят на БТПП Цветан Симеонов пред БНР.

Той призова Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите да се заемат със случая и на пазара да останат само законовите ползватели на баркодове. От палатата са внесли и специални предложения за промяна на Закона за защита на потребителите, които са насочени към решаване на този проблем.

Водещи

Най-четени