Хиляди турски сайтове пред закриване заради интернет цензура 29.04 | 16:58

Държавна агенция направи списък със забранени думи в домейните

От Нели Минчева

Хиляди турски интернет сайтове най-вероятно ще бъдат закрити, след като турската Дирекция по телекомуникациите постанови да не се използват в наименованията на интернет страниците 138 думи, които определи като неприлични или провокативни. Това предава БТА, позовавайки се на агенция ДПА и местни медии.

"Проучването ни сочи, че 120 000 интернет страници в Турция ще бъдат закрити", заявява за вестник "Миллиет" депутат от опозиционната Народнорепубликанска партия.

Дирекцията по телекомуникациите информира снощи хостинг компаниите, че интернет страниците с наименования, които съдържат забранените думи, не трябва да бъдат регистрирани и че съществуващите сайтове, които в наименованието си съдържат някоя от забранените думи, трябва да бъдат закрити.

Списъкът със забранените думи съдържа думи като "ескорт", "гол" и "женене", както и думи като "домашен", "удар" и "огън". Думите "гей" и "забранен" също фигурират във въпросния списък, както и числото "31", което на разговорен турски език означава мастурбиране.

Активисти, борещи се за свободата на интернет пространството, нарекоха забраната абсурдна и заявиха, че тя ще доведе до закриването на сайтове, в които няма нищо неприлично и провокативно.

Домейните, съдържащи думата "sanal" ("виртуален"), например, също може би ще бъдат закрити, тъй като съдържат забранената дума "anal".

Турция бе критикувана през последните години, че блокира използването на сайта Youtube и на много други интернет страници заради публикации на политически чувствителни послания или заради съдържание, което застрашава морала на обществото, напомня ДПА.

Водещи

Най-четени