Холографската комуникация се превръща в реалност 04.11 | 14:29

Учени създадоха система за пренасяне на 3D образи в реално време

От Георги Георгиев

Изследователи от колежа по оптични науки към университета в Аризона представиха система, която може да предава холографски образи на разстояние и да ги обновява в реално време, предаде BBC.

Пред списание Nature групата описа детайли по новата разработка. Технологията ще намери приложение в множество области като машиностроенето и медицината. С нейна помощ производителите на автомобили и самолети ще могат да променят структурата и дизайна на 3D моделите в реално време от различни точки на света. Новата система би позволила на екипи от хирурзи да работят дистанционно при извършването на една и съща операция и да я наблюдават в реално време. Демонстрираната от учените система е все още далеч от съвършенството, но дава ясна представа какъв огромен потенциал има в областта.

В основата на холо-системата стои специално устройство, което записва образите в триизмерен формат и ъпдейтва промените, които се случват с тях на всеки 2 секунди. Обектите се записват от 16 камери от различни ъгли. Сигналът се предава посредством компютърна връзка. В холо-приемника е инсталиран лазер, който се използва за отпечатване на визуалната информация върху фоточувствителен полимер. Полученият 3D образ постепенно избледнява по естествен начин, но лазерът е способен да покаже следващото изображение преди предишното да изчезне напълно и така да създаде илюзия за непрекъснато движение.

Системата разполага с многоцветен екран с размери 45x45см, който се изпълва с нова информация за стотна от секундата. За наблюдаване на холографското изображение не са необходими 3D очила. За разлика от стандартното триизмерно изображение, при което холографският ефект се постига посредством от паралакс, ефекта при който на всяко от очите се предлага леко различна перспектива на един и същ обект, тук холографските изображения се изграждат посредством множеството камери.

Учените споделят, че на теория е възможно да се прожектира пълна 360 градусова холограма, при която заснетият обект се вижда реалистично от всички страни. Въпреки несъвършенствата си, новата система е крачка към превръщането на 3D комуникацията от Междузвездни войни в реалност в недалечно бъдеще.

 

Водещи