Хуманоиден робот се движи подобно на възрастен човек 27.12 | 12:32

Роботът взаимодейства с околните обекти за да улесни движенията си

От Георги Георгиев

Днешните хуманоидни роботи са способни да тичат, да правят салта и дори да танцуват. Сега обаче учените създадоха робот, чиито движения наподобяват движенията на възрастните хора, пише в последния си брой сп. NewScientist.

Специалистите по роботика японския Национален институт по върхови индустриални технологии в Цукуба са разработили софтуер и хардуер, които позволяват на хуманоидния робот HRP-2 да използва всички части на тялото си за да взаимодейства с всеки заобикалящите го обекти.

Тази нова стратегия улеснява придвижването на робота в сложна обстановка и намалява значително опасността от заклещване или падане.

Така например роботът може да седне на стол като си помага с двете ръце с които се крепи на поставената до стола маса. Както можете да видите от прикачения клип, по движенията си роботът наподобява повече възрастен човек с опорно двигателни проблеми, отколкото машина.

В друга част на видеото се вижда, как за да ритне топка на земята, роботът решава да се закрепи с ръка към масата, така че да не изгуби равновесие при движението.

Към момента системата извършва прецизните и сложни изчисления с помощта на външен хардуер. Специалистите обаче се надяват скоро да снабдят робота със прикачен към него компютър, който би осигурил допълнителна свобода на движение.

Новият робот бе представен официално по-рано този месец на конференцията Humanids 2010 в Нешвил, щата Тенеси.

Водещи

Най-четени