ЧЕЗ ще управлява елементи от мрежата дистанционно 20.11 | 12:11

Системата SCADA MicroDispecink ще следи мрежата и ще сигнализира за нередности

От Георги Георгиев

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ ще въвeде софтуер за дистанционно диспечерско управление на елементи от електропреносната мрежа, предаде агенция "Фокус”.

SCADA MicroDispecink е една от трите най-големи корпоративни системи в компанията. Тя позволява измерването на напрежението по мрежата и получаването на сигнали за възникнали нередности. Софтуерът предлага управление на елементите от мрежата на три структурни нива: високо напрежение, подстанции и средно напрежение. Той ще даде възможност за по-бърза и прецизна реакция при предотвратяване и отстраняване на проблеми по мрежата.

Подстанция "Метро” в София е първата, която се управлява благодарение на системата SCADA MicroDispecink. През 2012 г. ЧЕЗ планира към да бъдат включени още 9 подстанции и 2 възлови станции в София.

За периода 2005 - 2011 г. ЧЕЗ е инвестирала над 494 милиона лева в съоръжения и оборудване, свързани с обслужване на клиентите и отчитане и въвеждане на данни. В това число влизат системи за дистанционно отчитане на електромери, телекомуникационно управление и системи за информационно обслужване.

Най-четени