Честит рожден ден, Facebook 04.02 | 09:36

Социалната мрежа навърши 9 години

От Александър Бакалов

На 4 февруари 2004 г. никому неизвестният харвардски студент Марк Зукърбърг създава Facebook.

За 9 години социалната мрежа се разраства от шепа потребители до над 1 милиард през декември 2012 г. Освен това тя се превръща в глобален бизнес, чиито акции струват милиарди долари. А в компанията към момента работят над 4 хиляди служители.

Създадена от Зукърбърг и няколко негови колеги, първоначално Facebook има за цел да обслужва нуждите от онлайн свързаност единствено на студентите от университета Харвард. Интересен факт е, че първоначално мрежата носи името "Thefacebook”, като по-изчистеното Facebook идва по-късно.

Първата по-сериозна стъпка към развитието на проекта идва, когато става възможно към него да се включат други колежи и университети в района на Бостън. Впоследствие Facebook се разширява до всички университети в САЩ.

Накрая Зукърбърг и компания се решават на голямата крачка – да отключат достъпа до мрежата за всеки жител на планетата, който има навършени 13 години.

Числата, с които днес свързваме тази необятна онлайн структура, обикновено се измерват в милиони и милиарди – нещо, което днес вече не учудва никого.

По-интересните данни за Facebook, подбрани от The Bismark Tribune и отговарящи на ситуацията от края на миналата година, вижте на Econ.bg.

Водещи

Най-четени