Шефът на Microsoft: Apple играят на дребно 31.10 | 10:11

В интервю Стив Балмър захапа конкуренцията и се похвали със стари успехи

От Георги Георгиев

Изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър изглежда не може да се сдържи, когато става дума за големия конкурент Apple. В интервю пред Wall Street Journal Балмър бива попитан дали би предпочел бизнес модела на Apple, който контролира хардуера и софтуера.

Отговорът на CEO-то на Microsoft бе: "Ние харесваме нашия модел, затова го развиваме. Във всяка категория, в която Apple се конкурират с нас, те играят на дребно, освен при таблетите".

Според Балмър при пазара персонални компютри е очевидно, че предимството е на страната на Microsoft, тъй като в момента 90% от продадените компютри са под Windows. В интервюто пред WSJ шефът на Microsoft загатва, че в бъдеще нещата може да се обърнат в полза на компанията му и по отношение на таблетите, където в момента Apple са неоспоримият лидер.

Колкото и да му се иска на Балмър Apple да са слаб и лесно победим играч, сегашната реалност просто не отговаря на думите му. Освен при таблетите Apple са сила и при смартфоните, както и на MP3 пазара със своите модели от серията iPod.

Всъщност на всички пазари, на които калифорнийският гигант е стъпил (освен при Apple TV), той се е превърнал в играч на едро, коментират от Business Insider.

Днес Apple са толкова големи, че Microsoft трябва да влязат в ролята на догонващи, ако искат да издържат на пазара – реалност, която прави Балмър раздразнителен и хаплив.

Освен по фактор позициониране Apple са много напред и по обем на приходите - показател, по който буквално отвяха Microsoft през последните няколко години. Благодарение на революционните iPhone и iPad днес Apple са най-скъпата компания в историята с пазарна стойност от 566 млрд. долара.

Водещи

Най-четени