Шпионират ни по Facebook 07.06 | 10:28

NSA събирала информация за потребителите от 9 водещи компании

От Кремена Бедерева

Американската Агенция за национална сигурност (NSA) събира информация за телефонните разговори на милиони американци – клиенти на мобилния доставчик Verizon.

Освен това става ясно, че въпросната агенция е събирала информация за потребителите на девет водещи интернет компании.

Според топсекретни документи NSA и ФБР от години прониквали директно в сървърите на девет водещи интернет компании и теглели големи количества най-разнообразна информация за потребителите – аудио- и видеочатове, снимки, имейли, документи и пароли.

Събраните данни били използвани от анализаторите да следят комуникацията както на местни, така и на чуждестранни граждани, за които имало подозрения, че са замесени в терористична или шпионска дейност.

Сред доставчиците на интернет услуги, засегнатите от тайната програмата с кодово име PRISM, са компаниите Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube и Apple.

98% от добитата информация били събирани от три основни източника – Yahoo, Google и Microsoft. Въпросните компании отричат през медиите да са знаели за проекта.

Според публикуваните документи PRISM се ражда след съдебно одобрение през 2007 г. Тя е наследник на секретната програма за незаконно следене на американски граждани, стартирана от администрацията на президента Джордж Буш. Въпросната бива прекратена след скандални медийни разкрития и съдебни дела.

Каква е основната цел на PRISM и какво е заявил директорът на NSA Джеймс Клапър, вижте на Econ.bg.

Водещи

Най-четени