Ще сваляме за секунди до 40 хиляди песни 14.02 | 14:57

IBM създаде нов чип, който ще ускори интернет до четири пъти

От Георги Георгиев

Щатският технологичен производител IBM е създал миниатюрен чип с огромна мощ, обещаваща да ускори неимоверно интернет скоростите навсякъде по-света, съобщава Business Insider.

Тестовете показват, че ако бъде приложен на практика чипът ще позволи скорости на сваляне на информацията между 200 и 400 гигабита в секунда – близо четири пъти по-високи от сегашните скорости. На всичкото отгоре новият чип почти не консумира енергия.

Ако подобни скорости бъдат достигнати на практика, то двучасов филм с ултрависоко качество (около 160 гигабайта) ще бъде свалян за няколко секунди. За същото време ще бъде далунлоудван и масив от 40 хиляди песни в Мp3 формат, обясняват от технологичния гигант.

Самият чип ще бъде поставян в тази част от интернет, която минава между центровете за данни. Той няма да бъде поставян в домашния ви компютър или рутер. Последната версия на чипа за момента е само прототип, така че ще мине известно време преди да бъде приложен на практика.

Ако проектът се окаже наистина толкова успешен то това би се отразило съществено на звеното на IBM, което произвежда полупроводникови системи. За него се носят спекулации, че може да бъде продадено. Евентуален голям успех на новия чип би довел до ръст в приходите, които биха убедили IBM да запази единицата или да я продаде на по-висока цена.

Водещи

Най-четени