Ядрена батерия е "сърцето" на марсохода Curiosity 23.11 | 11:31

Без ядрена енергия, той не би могъл да изпълнява задачите си

От Георги Георгиев

Мисията на НАСА Mars Science Laboratory, която по план трябва да бъде изстреляна тази седмица, притежава потенциала да се превърне в най-продуктивната мисия на Червената планета в историята. Това отчасти се дължи на нейния ядрен генератор, който ще осигурява на необходимата топлина и енергия на цялата система.

Когато роувърът Curiosity поеме дългото си пътешествие към Марс, той ще носи на борда си най-усъвършенстваните научни инструменти, изпращани досега в дълбокия космос. Те ще бъдат захранвани от енергийна система, работеща с радиоизотопи, сглобена в националната лаборатория Айдахо.

Досега НАСА е използвала подобни ядрени генератори за общо 26 мисии през последните 50 години. Новата "космическа батерия" е създадена така, че да осигурява непрекъснат поток електричество с мощност от 110 вата в продължение на години. Освен на дълготрайността учените са наблегнали на нейната безопасност.

Ядреното гориво (плутониев диоксид) е защитено от множество слоеве като иридиеви капсули и заздравени графитни блокове. Всеки един от тях е тестван при най-различни сценарии за инциденти.

При разпада си плутоният отделя топлина, която ще циркулира през роувъра и ще захранва апаратурата, благодарение на флуид, течащ по мрежа от канали. Електричеството ще бъде добивано, благодарение на термоелектрически капсули. Те имат способността да преобразуват температурните разлики между горещия флуид и студената външна част в електрически ток.

Изборът на НАСА пада върху ядрената енергия, тъй като в случая соларните алтернативи не биха могли да изпълнят амбициозните цели на програмата. Само една радиоизотопна система би позволила комуникацията с роувъра да бъде запазена при екстремните условия по време на кацането му. Освен това ядрената енергия ще прави марсохода много по-издръжлив и независим от местните условия и ще гарантира функционалността му дори през тъмната част от денонощието.

По план Curiosity трябва да се приземи на Марс през август 2012 г., и да изпълни мисията си в рамките на 23 месеца. Той ще проучва дъното на марсианския кратер Гейл и ще търси следи от живот и доказателства, че в миналото на Марс са съществували благоприятни условия за зараждането му.

Повече информация за ядрения генератор на Curiosity можете да намерите тук.

Водещи

Най-четени