Ядреният синтез – с една стъпка по-близо 03.12 | 07:11

Нов метод за контрол на плазмата ще улесни създаването на ефективен термоядрен реактор

От Георги Георгиев

Нов експеримент на изследователи от MIT може да предостави решение на един от наболелите проблеми при термоядрените реактори, съобщава PhysOrg.com.

Проблемът до момента се състоеше в това как да се избегне изтичането на необходимата за синтеза топлина, като по същото време се позволи на частиците-замърсители да напуснат камерата.

Повечето от експерименталните реактори по света използват мощни магнитни полета за да "захванат" горещата плазма в камера.

Част от тази нагрята до милиони градуси плазма обаче напуска мястото на извършване на ядрения синтез и нагрява стените на реактора до температури, при които те отделят частици, затрудняващи значително процеса.

След повече от 30 години на тестове обаче физици от MIT изнамериха нов режим на работа на магнитните полета, който позволява на плазмата да не напуска определените за синтеза граници и по същото време изхвърля замърсителите навън.

Досега учените смятаха подобно поведение на материята за невъзможно. Те възнамеряват да извършат серия от експерименти, които да разкрият причините за странното поведение на частиците.

За гориво на ядрения синтез обикновено се използват изотопите на водорода деутерий и тритий, които се нагряват до над 100 милиона градуса по Целзий.

Откритието може да се окаже изключително важно при създаването на следващо поколение реактори, при което синтеза до голяма степен ще се самоподдържа без да бъде необходимо непрекъснатото влагане на огромни количества енергия отвън.

Изследователите се надяват скоро да извършат епохален пробив със създаването на работещ термоядрен реактор на територията на Франция – плод на международни усилия по проекта ITER.

Водещи