Японските iPhone и iPad ще предупреждават за земетресения 23.08 | 14:53

Малко преди труса ще се появява съобщение

От Елена Коцева

Японските iPhone и iPad ще предупреждават за неблагоприятна сеизмична активност. Жителите на Япония ще получават уведомления за опасна сеизмична обстановка на своите смартфони и таблетите си.

Функцията ще бъде добавена към операционната система iOS 5, която ще излезе тази есен. Потребителите ще могат да включат системата за оповестяване от менюто за настройки.

При възникване на опасност от земетресение на панела ще се появява съответното съобщение за това.

Доставчик на информацията ще бъде националната система за оповестяване на бедствия EEW, която действа в Япония от 2007 година.

Планирано е между получаването на съобщението и първите силни трусове да има промеждутък от няколко секунди до една-две минути.

Предупрежденията на EEW вече се излъчват по радиото и телевизията, а ще се разпространяват и от водещите мобилни оператори в Япония чрез SMS.

След разрушителното земетресение и последвалото го цунами от 11 март тази година Япония взима различни мерки, за да предпази своите граждани максимално. През март месец загиналите бяха над 15 500, а близо 6 000 бяха ранени.

Стихията предизвика авария в АЕЦ "Фукушима-1", която доведе до изтичане на радиация. Последствията от аварията и до този момент не са ликвидирани напълно.  

Водещи

Най-четени