Трапатони и Прандели показаха взаимно уважение 19.06 | 10:08

Вижте какво казаха треньорите на Италия и Ирландия след мача между двата отбора на Евро 2012

От Мариян Найденов

Селекционерът на Италия Чезаре Прандели остана доволен след победата с 2:0 над Ирландия, която класира "адзурите" за четвъртфиналите на Евро 2012. Той обаче каза, че до успеха не се е стигнало никак леко, като не пропусна да похвали и съперника, който според него е затруднил максимално възпитаниците му.

"През първите 20 минути ни беше много трудно, защото ирландците ни пресираха и беше много трудно да градим играта си в центъра на терена. Освен това имаше и известна припряност в действията ни. Може би не очаквахме така да ни притискат, но щом веднъж се организирахме, започнахме да играем добър футбол. Много съм доволен от представянето ни - защитата ни се справи чудесно с техните центрирания", коментира Прандели след мача.

"Играхме срещу много агресивен отбор, който изнася топката напред бързо, така че това, което се опитахме да направим бе наситим с хора средната линия, за да сме с един повече от тях - не искахме игра на тенис на маса. Трябва да спечелиш борбата за втора топка и не е лесно да я задържиш на земята и да започнеш да играеш футбол", добави наставникът на "адзурите".

"В първите два мача срещу Испания и Хърватия футболистите ми се раздадоха, но двубоят с Ирландия беше много важен. Често търпим критики за играта ни срещу отбори, които играят с центрирания и високи топки, но тази вечер се справихме с това много добре", каза още италианският специалист.

"Щастлив съм за отбора, за футболистите. Имам късмета да работя с момчета, които са спечелили много трофеи и все още са много мотивирани - те са тези, от които зависи духа на отбора. Тези играчи притежават чудесни качества и могат да постигнат много. Исках да направя отбор, който да може да подобрява играта си и да може да играе футбол, защото ако искаш да се представиш добре на форум като този, трябва да играеш и футбол", завърши Чезаре Прандели.

Селекционерът на Ирландия Джовани Трапатони пък похвали футболистите си за представянето им срещу Италия, въпреки загубата, която изхвърли ирландците от Евро 2012. Ветеранът в треньорската професия смята, че сънародниците му са победили, защото са допуснали по-малко грешки. Трапатони каза още, че според него "адзурите" разполагат с много силен отбор, който може да се бори за титлата.

"Мисля, че тази вечер играхме много по-добре, отколкото срещу Испания и Хърватия. в играта ни имаше повече индивидуалност. Отново допуснахме леки голове, които дойдоха от два корнера. Аз обаче съм горд с играчите си. Италия ни победи, но ние запазихме честта си. Може би те заслужаваха повече победата, защото направиха по-малко грешки. През първите 30 минути ние играхме много добре", коментира Трапатони след мача.

"Сега повечето футболисти в отбора и особено по-опитните чувстват огромно разочарование. Ще трябва да изчакаме и да видим, дали те ще искат да играят още за националния отбор или не. Трябва да се надяваме, че можем да се справим и по-добре, защото тази вечер играхме добре и затруднихме максимално съперника", добави италианският специалист, който стана най-възрастният треньор, водил отбор на европейски футболни финали.

"Мисля, че феновете ни бяха изключителни. Те ни подкрепяха през цялото време. Направихме всичко по силите си, дадохме сърцата и душите си на терена за тях. Вярвам, че можем да играем и по-добре от това, което показахме", каза още наставникът на Ейре.

"Италия е наясно със силните си страни и знаят точно колко добри са. Често говорим за футболистите на Испания, че те притежават невероятни умения и изобретателност, но италианците имат много добра базова техника - те много рядко бъркат пасове. Ние допуснахме гол точно след сбъркан па и така им помогнахме да станат още по-уверени. Италия може да стигне далеч, но по пътя си ще срещне други силни отбори", завърши Джовани Трапатони.

Водещи

Най-четени