Тунис, Египет и ромският геноцид – водещи теми за ЕП тази сесия 03.02 | 09:04

Европейските депутати критикуват липсата на обща позиция на ЕС по повод случващото се в Средиземноморието

От iNews.bg

Ситуацията в Тунис и Египет станаха главни теми по време на сесията на Европейския парламент. "Ситуацията в Средиземноморието се променя в мига, в който говорим", заяви председателят на ЕП Йежи Бузек в речта при откриването на сесията късно снощи.

По повод 66-ата годишнина от освобождаването на концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау на 27 януари, председателят на ЕП призова ЕС официално да признае геноцида над ромите, извършен от нацистите и техните съюзници по време на Втората световна война.

До късно депутатите обсъждаха действията на общността по този проблем и критикуваха липсата на обща европейска позиция. В пленарната зала беше привикана и Катрин Аштън, върховен представител по външната политика на ЕС. Тя трябваше да чуе критиките, че ЕС се колебае да изкаже подкрепа на протестиращите в двете страни.

По тази причина и депутатите поискаха ЕС да преразгледа политиката си по отношение на страните от Средиземноморието.

В пленарната зала Аштън обяви своята подкрепа за смелостта на протестиращите в Египет и Тунис. По нейна преценка "вече няма връщане назад" в тези държави.

Днес ще бъде изготвена и гласувана резолюция за случващото се в Тунис, а за Египет подобен документ ще бъде гласуван по време на следващото пленарно заседание през този месец.

Също днес евродепутатите ще разгледат отнемане на имунитет на унгарски депутат.

Водещи

Най-четени