"Властелинът" завладява туристите 02.09 | 16:40

Нова уникална пещера блесна край Ракитово

От Теодора Кокаланова

В резултат на поредната национална пещерна експедиция "Тера Бесика" в района на Ракитово бяха изследвани пещери около "Лепеница" и продължени проучванията на самата пещера.

"Открихме една нова пещера. Георги Колев, нейният откривател, я нарече "Властелинът". Тя е в района на Бундев връх", съобщи Свилен Топчиев, председател на Сдружение "Суткя"-Ракитово. 

По думите му пещерата е доста широка, предаде агенция "Фокус". "Първоначалните очаквания бяха да бъде с дълбочина 40-50 метра, но за сега са открити около 20-30 метра. Съседната на нея наречена "Бундевата пещера", която беше открита преди няколко години беше с дълбочина около 25 метра, но сега пещерняците преодоляха някои стеснения и общата й дължина достигна около 40 метра", коментира Топчиев.

Той допълни, че двете пещери са вертикални, тип карстов сифон. Освен това пещерняците изследваха и водната пещера "Тупаров чарк". "Тя е много красива, а дължината и надхвърля 300 метра. Пещерата продължава, но трябва да се влезе със специално оборудване, с което при следващи проучвания ще бъдем снабдени. Може да се окаже, че тя е една от големите и красиви пещери в района на Ракитово", подчерта още Топчиев.

 

Най-четени