“Коста Алегра“ е спасен от френски рибарски кораб 28.02 | 09:37

Инцидентът напомни за трагедията с „Коста Конкордия“ край италианския бряг

От iNews.bg

Италианският круизен лайнер "Коста Алегра" е спасен от френски рибарски кораб, съобщи CNN. Заради пожар в машинното отделение корабът загуби мощност и двигателите не можеха да бъдат стартирани. Френският плавателен съд тегли луксозният лайнер към пристанище на Сейшелите.

Инцидентът се случи край бреговете на Сейшелските острови. Корабът с 636 пасажери и 413 души екипаж се движеше свободно по вълните на Индийския океан. Повечето пътница са европейци, но на борда има и 8 граждани на САЩ, както и 13 канадци, уточняват от медията.

Капитанът подаде сигнал за бедствие вчера следобед. Според съобщенията обаче пожарът е бил овладян и всички на борда са в безопасност. Проблем се оказа невъзможността да бъдат стартирани двигателите.

"Коста Алегра" е отплавал от пристанище в Мадагаскар и по разписание днес (28 февруари) трябваше да достигне Сейшелите.

Случилото се напомни за друга трагедия, отново с луксозен лайнер, но изпълняващ круиз в Средиземно море. На 13 януари "Коста Конкордия" се удари в риф край италианския бряг. При катастрофата загинаха 25 души.

Приликата е сериозна, още повече, че в случая става въпрос за кораб на същата компания – италианската Costa Cruises.

Справка на сайта на компанията показа, че корабът не е от най-големите, които притежава компанията. Той има 399 кабини, а за сравнение най-големите плавателни съдове на Costa Cruises са с по над 1,5 хил. кабини. На борда обаче има дискотеки, казина и барове, както и басейни, и всички предпоставки за приятно пътешествие.

Водещи

Най-четени