"Няма пресни миди": Защо черноморската мида изчезва? 22.08 | 12:00
На Рибната борса миди няма, а такива се предлагат край нея, като на надписите се вижда, че са от Поморие и Созопол.

"Няма пресни миди" - тези думи все по-често се чуват по родното ни Черноморие. Предлагат се предимно ядки (без черупка) или вносни.
На Рибната борса миди няма, а такива се предлагат край нея, като на надписите се вижда, че са от Поморие и Созопол. Цената е между 6-7 лева за килограм. В другия голям град на родното Черноморие - Бургас - на борсата там цената им е 4 лева за същото количество.
Според специалисти причината за изчезването на родните миди е в жегата. Температура на морската вода от 27°C до 29°C, по данни на Националния институт по метеорология и хидрология, филиал Варна. При високи температури мидите страдат от топлинен стрес, обясняват експерти. Освен това някъде се появява и морски червей, който се прилепва към тях при високи температури и постепенно ги убива. Заради почват да изчезват пресните български миди по заведенията.
Проучвания на променливостта на температурата на водата показват, че от 80-те години на миналия век до днес се наблюдава повишаване на средната годишна температура на повърхностния слой вода с около 2°C. Максималното повишаване на температурата на водата се наблюдава в топлия период от годината, особено през юни, юли и септември - през тези месеци тя е около 5°C.
Тази промяна в околната среда е настъпила в резултат на отбелязаните по-рано процеси на глобално затопляне, обезсоляване на повърхностния слой на Черно море, намаляване на вертикалното му смесване, намаляване на честотата и продължителността на крайбрежните повдигане и увеличаване на източния компонент в скоростта на приземния вятър в региона.
Всички тези процеси могат да доведат до намаляване на продуктивността на повърхностния слой на морето и съответно на репродуктивния потенциал на мидената популация, както и до намаляване на вероятността от появата на голям брой от нейните ларви при етапът на установяване в крайбрежната зона по време на повдигане, пояснява "Фокус".
В допълнение, значително повишаване на температурата на повърхностните води в Черно море през топлия сезон може да допринесе за храненето и репродуктивната активност на хищната рапана, която се храни главно с миди, както и за оцеляването на младите му екземпляри. По този начин повишаването на температурата на повърхностния слой на морето и процесите, водещи до това повишаване, могат пряко или косвено да допринесат за намаляване на потенциалното набиране на популацията на черноморска мида и намаляване на нейното възпроизводство.
Водещи
-
Радостин Василев: Костадинов може да управлява България само и единствено с ГЕРБ
Според него още в първия ден на този парламент е имало мнозинство срещу Пеевски и Борисов
18.06 | 20:45
-
Виждали ли сте го? Полицията в София издирва 16-годишно момче
Емил Антонов е напуснал дома си на 12 юни около 9:30 часа и оттогава е в неизвестност
18.06 | 20:30
-
Проф. Михайлова: Президентът не е само обединител, но и политически активно лице
Важно е действащите политици да намерят път първо към себе си, после и към хората, отбеляза тя
18.06 | 20:00
Най-четени
-
Радев отвърна на Борисов: Твърдението му е цинично и невярно
Според Борисов заради президента българите, евакуирани от Израел, са върнати у нас с...
18.06 | 13:40
-
София: При санитарен минимум 80 спешни екипа, ние имаме 10-12
„На дневното дежурство в този ден са били 10 линейки и на нощното са били 10 линейки“, каза...
18.06 | 10:18
-
ДБ ще внесе законопроект екотаксите да не бъдат увеличавани
Поскъпването им ще доведе до вдигане цените на електроуредите и до ненужна инфлация, каза в...
18.06 | 15:30
-
Радев: България може да е регионален фактор със стратегии
Просперитетът на всяка държава зависи от функционирането на приобщаващи политически и...
18.06 | 11:45