"Няма пресни миди": Защо черноморската мида изчезва? 22.08 | 12:00
На Рибната борса миди няма, а такива се предлагат край нея, като на надписите се вижда, че са от Поморие и Созопол.
"Няма пресни миди" - тези думи все по-често се чуват по родното ни Черноморие. Предлагат се предимно ядки (без черупка) или вносни.
На Рибната борса миди няма, а такива се предлагат край нея, като на надписите се вижда, че са от Поморие и Созопол. Цената е между 6-7 лева за килограм. В другия голям град на родното Черноморие - Бургас - на борсата там цената им е 4 лева за същото количество.
Според специалисти причината за изчезването на родните миди е в жегата. Температура на морската вода от 27°C до 29°C, по данни на Националния институт по метеорология и хидрология, филиал Варна. При високи температури мидите страдат от топлинен стрес, обясняват експерти. Освен това някъде се появява и морски червей, който се прилепва към тях при високи температури и постепенно ги убива. Заради почват да изчезват пресните български миди по заведенията.
Проучвания на променливостта на температурата на водата показват, че от 80-те години на миналия век до днес се наблюдава повишаване на средната годишна температура на повърхностния слой вода с около 2°C. Максималното повишаване на температурата на водата се наблюдава в топлия период от годината, особено през юни, юли и септември - през тези месеци тя е около 5°C.
Тази промяна в околната среда е настъпила в резултат на отбелязаните по-рано процеси на глобално затопляне, обезсоляване на повърхностния слой на Черно море, намаляване на вертикалното му смесване, намаляване на честотата и продължителността на крайбрежните повдигане и увеличаване на източния компонент в скоростта на приземния вятър в региона.
Всички тези процеси могат да доведат до намаляване на продуктивността на повърхностния слой на морето и съответно на репродуктивния потенциал на мидената популация, както и до намаляване на вероятността от появата на голям брой от нейните ларви при етапът на установяване в крайбрежната зона по време на повдигане, пояснява "Фокус".
В допълнение, значително повишаване на температурата на повърхностните води в Черно море през топлия сезон може да допринесе за храненето и репродуктивната активност на хищната рапана, която се храни главно с миди, както и за оцеляването на младите му екземпляри. По този начин повишаването на температурата на повърхностния слой на морето и процесите, водещи до това повишаване, могат пряко или косвено да допринесат за намаляване на потенциалното набиране на популацията на черноморска мида и намаляване на нейното възпроизводство.
Водещи
-
Пребиха възрастен мъж след спор за паркомясто
74-годишен мъж от Монтана е с две счупени ребра
14.12 | 18:00
-
Владислав Панев: ДБ самостоятелно няма да влезе в коалиция с ГЕРБ
Според него прокуратурата се ползва като бухалка
14.12 | 17:40
-
Близкият до Асен Василев експерт от МФ се сдоби с три обвинения
Лъчезар Ставрев е давал разпореждания на Петя Банкова да назначава и преназначава служители в...
14.12 | 17:20
-
Срещу 25 000 лв. гаранция: Освободиха мъжете, замесени в схема за фиктивни сделки с гориво
Двамата обвиняеми съдействали на разследването
14.12 | 17:00
Най-четени
-
Борисов: Бюджетът е продукт на колективната безотговорност 4 години, умело водена от Асен Василев
Той защити Лена Бориславова
14.12 | 11:00
-
ПП излиза на протест заради арестувания сътрудник на Асен Василев
Според Кирил Петков това е опит да се уязви партията
14.12 | 10:00
-
Мартин Кънев е големият победител в “Игри на волята” 6
Той триумфира в битка срещу инженера Гешев и най-доверения си човек в предаването Добрин
14.12 | 09:46