"Няма пресни миди": Защо черноморската мида изчезва? 22.08 | 12:00
На Рибната борса миди няма, а такива се предлагат край нея, като на надписите се вижда, че са от Поморие и Созопол.

"Няма пресни миди" - тези думи все по-често се чуват по родното ни Черноморие. Предлагат се предимно ядки (без черупка) или вносни.
На Рибната борса миди няма, а такива се предлагат край нея, като на надписите се вижда, че са от Поморие и Созопол. Цената е между 6-7 лева за килограм. В другия голям град на родното Черноморие - Бургас - на борсата там цената им е 4 лева за същото количество.
Според специалисти причината за изчезването на родните миди е в жегата. Температура на морската вода от 27°C до 29°C, по данни на Националния институт по метеорология и хидрология, филиал Варна. При високи температури мидите страдат от топлинен стрес, обясняват експерти. Освен това някъде се появява и морски червей, който се прилепва към тях при високи температури и постепенно ги убива. Заради почват да изчезват пресните български миди по заведенията.
Проучвания на променливостта на температурата на водата показват, че от 80-те години на миналия век до днес се наблюдава повишаване на средната годишна температура на повърхностния слой вода с около 2°C. Максималното повишаване на температурата на водата се наблюдава в топлия период от годината, особено през юни, юли и септември - през тези месеци тя е около 5°C.
Тази промяна в околната среда е настъпила в резултат на отбелязаните по-рано процеси на глобално затопляне, обезсоляване на повърхностния слой на Черно море, намаляване на вертикалното му смесване, намаляване на честотата и продължителността на крайбрежните повдигане и увеличаване на източния компонент в скоростта на приземния вятър в региона.
Всички тези процеси могат да доведат до намаляване на продуктивността на повърхностния слой на морето и съответно на репродуктивния потенциал на мидената популация, както и до намаляване на вероятността от появата на голям брой от нейните ларви при етапът на установяване в крайбрежната зона по време на повдигане, пояснява "Фокус".
В допълнение, значително повишаване на температурата на повърхностните води в Черно море през топлия сезон може да допринесе за храненето и репродуктивната активност на хищната рапана, която се храни главно с миди, както и за оцеляването на младите му екземпляри. По този начин повишаването на температурата на повърхностния слой на морето и процесите, водещи до това повишаване, могат пряко или косвено да допринесат за намаляване на потенциалното набиране на популацията на черноморска мида и намаляване на нейното възпроизводство.
Водещи
-
Енергиен експерт: Възможно е да си развалим отношения със страните от "Балкански поток"
"Убеден съм, че това не е правилно решение и се надявам да не бъде взето", заяви Явор ...
28.09 | 18:00
-
Сребърен медал за България ня Световното по волейбол във Филипините
Хиляди у нас подкрепяха отбора ни по време на мача с Италия
28.09 | 15:25
-
СКАНДАЛ: Тръмп си фотошопна снимките с държавни лидери?
Тръмп и Мелания позират на всички снимки по един и същи начин
28.09 | 17:20
-
Ваня Григорова: Ако някой се бори със сивата икономика, да премахне тавана на осигуровките
Аз няма да подкрепя предложението за увеличение на цените за паркиране в синя и зелена зона,...
28.09 | 17:00
Най-четени
-
Масово гледане на финала по волейбол в цялата страна – вижте къде
Националният ни отбор ще играе днес от 13.30 ч. срещу тима на Италия за титлата на световното...
28.09 | 09:00
-
Румен Петков: ПП-ДБ живеят от Пеевски и заради Пеевски
Той за тях е като слънцето и въздуха
28.09 | 11:00
-
Основни хранителни стоки поскъпват на тържищата
Повечето зеленчуци и плодове поевтиняват на борсите у нас
28.09 | 10:20