"Няма пресни миди": Защо черноморската мида изчезва? 22.08 | 12:00
На Рибната борса миди няма, а такива се предлагат край нея, като на надписите се вижда, че са от Поморие и Созопол.
"Няма пресни миди" - тези думи все по-често се чуват по родното ни Черноморие. Предлагат се предимно ядки (без черупка) или вносни.
На Рибната борса миди няма, а такива се предлагат край нея, като на надписите се вижда, че са от Поморие и Созопол. Цената е между 6-7 лева за килограм. В другия голям град на родното Черноморие - Бургас - на борсата там цената им е 4 лева за същото количество.
Според специалисти причината за изчезването на родните миди е в жегата. Температура на морската вода от 27°C до 29°C, по данни на Националния институт по метеорология и хидрология, филиал Варна. При високи температури мидите страдат от топлинен стрес, обясняват експерти. Освен това някъде се появява и морски червей, който се прилепва към тях при високи температури и постепенно ги убива. Заради почват да изчезват пресните български миди по заведенията.
Проучвания на променливостта на температурата на водата показват, че от 80-те години на миналия век до днес се наблюдава повишаване на средната годишна температура на повърхностния слой вода с около 2°C. Максималното повишаване на температурата на водата се наблюдава в топлия период от годината, особено през юни, юли и септември - през тези месеци тя е около 5°C.
Тази промяна в околната среда е настъпила в резултат на отбелязаните по-рано процеси на глобално затопляне, обезсоляване на повърхностния слой на Черно море, намаляване на вертикалното му смесване, намаляване на честотата и продължителността на крайбрежните повдигане и увеличаване на източния компонент в скоростта на приземния вятър в региона.
Всички тези процеси могат да доведат до намаляване на продуктивността на повърхностния слой на морето и съответно на репродуктивния потенциал на мидената популация, както и до намаляване на вероятността от появата на голям брой от нейните ларви при етапът на установяване в крайбрежната зона по време на повдигане, пояснява "Фокус".
В допълнение, значително повишаване на температурата на повърхностните води в Черно море през топлия сезон може да допринесе за храненето и репродуктивната активност на хищната рапана, която се храни главно с миди, както и за оцеляването на младите му екземпляри. По този начин повишаването на температурата на повърхностния слой на морето и процесите, водещи до това повишаване, могат пряко или косвено да допринесат за намаляване на потенциалното набиране на популацията на черноморска мида и намаляване на нейното възпроизводство.
Водещи
-
Валерия Велева: ГЕРБ и ДПС са в легитимна уговорка
Подумите й това създава по-голямо спокойствие на правителството
25.10 | 18:00
-
Тръмп ще проведе среща с емира и с премиера на Катар на борда на Air Force 1
Държавният секретар на САЩ Марко Рубио ще се присъедини към него
25.10 | 17:19
-
Евтаназираха 194 животни в стопанството на Рилския манастир
В животновъдния обект на светата обител беше констатиран случай на шарка по дребните преживни...
25.10 | 17:00
-
Радостин Василев: Бюджетът ще дублира дефицита на 6-7 % и ще рефинансира с още 20 млрд. дълга
От МЕЧ се готвят за извънредни парламентарни избори, коментира той на среща с партийния актив...
25.10 | 17:40
Най-четени
-
Нови пожарни автомобили се очакват следващата година
Те ще бъдат изцяло колесни, верижни не са предвидени
25.10 | 10:40
-
Румяна Коларова: В България няма криза, а политическа драма
Драмата на Борисов е, че ще бъде приет бюджет, който няма да се хареса на коалиционните...
25.10 | 12:00
-
Григор Димитров се връща на корта
Гришо ще играе срещу французина Джовани Мпечи Перикар първия кръг на турнира по тенис на...
25.10 | 11:40