14,3% повече туристи са посетили Велико Търново през 2011 година 11.01 | 10:35

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация влезе във Велико Търново

От Ивайло Ачев

През изминалата година във Велико Търново има ръст на туристическия поток от 14,3%. Това доближава броя на туристите, посетили Велико Търново, до един от най-високите резултати през предкризисната 2008 година.

Новината беше съобщена при учредяването на Регионална структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоациация (БХРА) в старопрестолния град, съобщават от общинската пресслужба.

В регионалното звено участват 30 представители на туристическия бизнес във Велико Търново. Избран е Управителен съвет от седем души, а председател е Димитър Манолов.

Един от важните проблеми, които бяха обсъдени по време на първото заседение, е възможността пред хотелите да се резервират и плащат места за паркиране на гостите на хотелите. Друго коментирано предложение е идеята в петък и събота да има редовни излъчвания на аудиовизуалния спектакъл "Царевград Търново – звук и светлина”, който да бъде включван в туристическите пакети. Обсъдени бяха възможностите за привличане на повече туристи и увеличаване времето им на престой във Велико Търново.

На 2 февруари 28 от водещите туроператори в Румъния ще проведат свой форум във Велико Търново, ще имат среща с кмета на общината и ще обменят опит и позитивни практики в областта на туризма, услугите, логистиката и свързаните с тях индустрии с членовете на БХРА Велико Търново.

Най-четени