3 млн. българи избраха август за море и релакс 03.08 | 12:15

Над 3 млн. българи ще почиват през август, като най-голямата част от тях се отправят към вили, на село и към родните места

От Кремена Бедерева

Над 3 млн. българи ще почиват през август, като най-голямата част от тях се отправят към вили, на село и към родните места, други ще гостуват на деца и близки  в чужбина.

Едва 20 на сто от всички нашенци, които се отдават на почивка през август, отиват за целта на курорт.

Това се казва в анализ на Института за анализи и оценки в туризма. От тези 20% половината заминават извън България, предимно по морски курорти.

Най-нисък е делът на нашенците, които избират родното Черноморие, като се спират предимно на тризвездни хотели, къщи за гости и квартири.

Не повече от 3 на сто са българите, избрали скъпите хотели на първа линия на родното море.

Цените там в средата на август са около 1800-3000 лв. за all inclusive за двама. За сравнение, цената в петзвезден хотел със собствен плаж на испански остров е 1600 лв.

Благодарение на големите групи от чужденци заетостта по Черноморието достига до 85-90 на сто, като на първа линия по цялото крайбрежие до 1 септември тя е 100%.

Цените на квартирите у нас са се качили с около 10 на сто за курортите, където хубавите места са вече изчерпани и са средно по 25 лв. на човек на вечер, като стаите са оборудвани с климатик и хладилник.

Според института добро развитие на туризма се забелязва във вътрешността на страната, като най-голямо е търсенето на СПА хотели с много външни басейни. Цените са почти идентични с тези по морето, но там отиват хора, които търсят спокойствие.

През уикендите СПА хотелите в Банско, Велинград, Девин и Сандански са пълни на 95-100%. Най-ниските оферти започват от 25 лв. на човек на вечер и стигат до 250 лв. за двама за една нощувка.

Друга група туристи се настаняват в къщите за гости в планините, чиито цени не надхвърлят 60 лв. за нощувка на човек в петзвездни условия с включена закуска.

Все по-търсени са високопланинските места, където хората усещат прохлада, занимават се с колоездене, планински преходи, риболов.

Проверка на в-к "Монитор” установи, че на този етап на 100% са резервирани хотелите, непосредствено до морето не само в България, но също и в Гърция и по островите, в турските курорти, също в Италия, Франция, Португалия и Континентална Испания.

Намират се все още места по испанските острови, тъй като в последния момент цените на самолетните билети дотам са по-скъпи от самите ваканции.

За хората, които търсят почивка в последния момент, са останали два варианта: едно- и двузвездни хотели, независимо за коя държава става дума на приемливи цени, но с мизерни условия. Алтернативата е едноседмичен морски престой в двойна стая с гледка към морето на стойност от 5 до 10 лева само с включена закуска.

Най-скъпи в цяла Европа са хотелите в Черна гора, която е новото Монте Карло на богатите европейци. Цените за еднозвезден хотел там започват от около 180 лв. за една нощувка, но най-често са в диапазона от 450 до 1200 лв.

Водещи

Най-четени